Unibet

Het natuurlijk evenwicht tussen werk en privé

Mensen hebben er moeite mee. Het werk vraagt steeds meer tijd, maar ook energie en aandacht. Vroeger ging men nog naar werk, maar zodra men weer thuis was had men het werk achtergelaten. Tegenwoordig, echter, gaat het werk mee naar huis. Soms letterlijk, maar steeds vaker in het hoofd van de mensen.

Hoe kan dit? Dit komt door stress. Door de stress op het werk blijft het werk in je hoofd hangen. Wanneer je thuis bent, raast het nog door je hoofd heen. De gedachten aan je werk blijven maar voorbijkomen. Veel mensen hebben moeite om dit los te laten. Daardoor ontspannen ze niet echt. Maar wanneer het lichaam en de geest niet genoeg ontspannen, rusten ze niet goed uit. Daardoor ontstaat in toenemende mate een overspannen gevoel en zelfs een burn-out.

Hoe kan dit?

Het werk krijgt een steeds belangrijkere rol in ons leven. We nemen het werk soms letterlijk mee naar huis. Dan moeten we thuis nog dingen nakijken, afronden of voorbereiden voor de volgende dag. Bijna iedereen neemt het werk ook mentaal en emotioneel mee naar huis. Dan kunnen ze het werk niet geestelijk loslaten. Dit wordt veroorzaakt door de stress op het werk.

Veel bedrijven, werkgevers, managers en banen vragen steeds meer van hun werknemers. Ze krijgen steeds meer taken, meer verantwoordelijkheden en meer verschillende functies op hun bordje. Voor hetzelfde geld. Ook moeten deze werkzaamheden in dezelfde tijd worden afgerond, namelijk in een werkdag van 8 uur. In het geval van een 38-urige werkweek is de werktijd op één dag zelfs nog korter. Wanneer overuren niet worden uitbetaald, zitten werknemers in hun eigen tijd nog het groeiende takenpakket af te ronden.

Tegelijkertijd neemt ook de druk op het werk toe en de verwachtingen van de baas en/of managers. Wanneer je hier niet aan voldoet, wordt je hierop aangesproken. Tot overmaat van ramp in de stabiliteit in de levens van mensen en de stabiliteit op het werk aanzienlijk minder dan vroeger. Men heeft geen vast contract meer en is dus afhankelijk van de goedkeuring van de managers. Wanneer deze goedkeuring er niet is of niet komt, verdwijnt de tijdelijke financiële stabiliteit. Opeens is men afhankelijk geworden van anderen voor hun eigen (tijdelijke en speculatieve) stabiliteit.

Een leven op losse voeten

Dit is een proces wat niet goed is voor een mens. Steeds meer raakt ons leven op losse voeten te staan. Het is een fase in het kapitalisme waar veel mensen onder lijden. Steeds meer mensen lijden enorm onder stress. Stress is echter ontzettend slecht voor de gezondheid. Het gevolg is dus een toename in de lichamelijke klachten van een persoon. Het hoogtepunt is dan een burn-out, waarbij heel het lichaam uitvalt en een persoon niets meer kan.

Een burn-out is ontzettend paradoxaal voor een persoon. Wanneer een persoon steeds meer van zichzelf en zijn of haar lichaam vraagt, springen onverwachts de knoppen door en kan deze persoon niets meer. Dan zitten ze thuis, alleen. Ze slapen en kunnen weken of maanden niets meer. Dit is waar onze maatschappij naartoe gaat.