Unibet

Waarom krijgen steeds meer mensen een burn-out?

In mijn eigen omgeving zie ik het steeds meer. Op het nieuws hoor en lees ik het ook. Het wordt een nationale epidemie: een burn-out en overspannenheid. De oorzaak is stress. Maar is dat wel een eerlijke conclusie? Is stress echt de oorzaak van een burn-out?

Logischerwijs kun je dit zeker stellen. De stress wordt vaak veroorzaakt op het werk, maar niet altijd. We voelen een toenemende druk, maar ook toenemende verwachtingen en steeds meer taken. Eigenlijk zijn er steeds meer dingen die op ons bordje komen terwijl de lat steeds hoger wordt gelegd. Natuurlijk zijn we na een tijdje niet meer in staat om over die lat te springen. We zijn namelijk niet ieder op zich een Olympisch kampioen hoogspringen. Na een tijdje kom je niet meer de lat heen. Ons doorzettingsvermogen houdt echter nooit op. Dus elke keer nemen we weer wat stappen terug om met nog meer kracht en moed naar de lat te rennen. We nemen een nog betere aanloop en sprong, maar het gaat weer fout. We komen weer ons eigen kunnen tegen. Waarom? Omdat de lat te hoog ligt.

De hoogte van de lat in ons leven wordt veroorzaakt door toenemende verantwoordelijkheid, verwachtingen, competenties en een steeds drukkere agenda. Om alles te kunnen doen, hebben we een enorm doorzettingsvermogen en veel discipline. Daardoor komen we ver, maar herkennen we niet meer de signalen die ons lichaam geeft. We wringen ons lichaam helemaal uit totdat er geen druppel water meer uit kan. En dan? Dan valt ons lichaam neer. De kracht is weg. We kunnen niets meer.

Wat zijn deze verwachtingen?

Met name deze verwachtingen zijn interessant. In onze huidige maatschappij hebben we een breed scala aan verwachtingen ontwikkeld. Onbewust en bewust willen we aan elke verwachting voldoen. We willen bijvoorbeeld een goede opleiding afronden, een goede baan vinden en veel geld verdienen. Daardoor worden we strevers. We willen de taken die onze baas of de manager ons geeft goed afronden en een goed beeld geven van onszelf en ons kunnen. Dit zijn de verwachtingen op het werk waaraan we graag voldoen.

Maar er zijn nog meer verwachtingen. Denk bijvoorbeeld aan de sociale verwachtingen. In onze maatschappij moet iedereen er altijd tiptop uitzien. Met name na de opkomst van social media, gaat alles om de goede indruk te geven. We zijn altijd blij en gelukkig. We zijn steeds meer gefocust op andere ervan overtuigen hoe fantastisch we zijn. Heel ons leven is een instagram account. We laten alleen de goede dingen zien. Blije gezichten, mooie kleding, de nieuwste trends, fantastische vakanties. Voor anderen moet alles moet mooi, goed en positief zijn. Maar is dat wel realistisch? Mogen we niet meer verdrietig, onverzorgd of simpel zijn? Het is namelijk heel moeilijk om altijd maar te voldoen aan deze instagram levensstijl. Dit is niet alleen vermoeiend, maar het kan zijn dat je het geld niet hebt voor de dure vakantie, maar toch alles ervoor opzij zet. Wat een gedoe en een stress. Terwijl een vakantie naar Drenthe echt fantastisch kan zijn.

Onze agenda zit steeds voller. We zitten op allerlei verenigingen en clubjes, hebben actieve sociale relaties en willen regelmatig erop uitgaan. Dat kost allemaal heel veel tijd. We krijgen het bijna niet meer rond. Daardoor geven we ons lichaam niet de kans op te ontspannen, bij te komen en uit te rusten. We slapen minder, maar slapen ook slechter. Dit is heel erg slecht voor het lichaam. Maar toch doen we het onszelf aan.

Misschien moeten we meer aan onszelf gaan denken in plaats van aan anderen.